Vara aceasta am ajuns la Cacica în Suceava în concediu cu familia. Nu mai auzisem de aceasta comună până acum ,dar am fost foarte încântată să merg sa vizitez locuri noi de la noi din țară.

Ne-am cazat la o vila din Satul de Vacanță Mărțișorul din Cacica , un loc curat ,îngrijit cu oameni primitori.

Una dintre atracțiile din Cacica este Salina Cacica care este o mină de sare activă.

Salina Cacica este situată în comuna Cacica în partea central-estică a judeţului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari.

perfect-tour.eu

perfect-tour.eu%20

Ca să cobori în mînă trebuie să cobori 192 de trepte vechi de brad aflate de la începutul exploatării, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn,dispuse în spirală înconjurând puțul principal de acces și aeraj. Temperatura în subteran este de aproximativ 10 grade Celsius.

Zăcământul a fost atacat de 3 puțuri verticale: puțul principal de extracție, puțul de aeraj și cel de alimentare cu apă a bazinelor.

Din puțul de extracție s-au deschis 3 orizonturi:

Orizontul I: se află la adâncimea de 35 m.

Orizontul II: se află la adâncimea de 55 m.

Orizontul III: se află la adâncimea de 70 m.

Am încercat să intru dar din păcate deoarece sufăr de claustrofobie, n-am reușit să intru în mină ,dar fetele și soțul meu au coborât și mi-au făcut poze.

perfect-tour.eu

După aceea doamna de la intrare mi- a spus că dacă am probleme cu inima sau sufăr de claustrofobie nu pot coborî.

Istoria Minei de sare din Cacica

Mina de sare de la Cacica, reprezintă un obiectiv turistic ce se vizitează de la jumătatea sec. al XIX -lea, pe un traseu scurt, care s-a păstrat până în prezent.

Salina Cacica este deosebită prin vechime, simplitate și spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi.

Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de cca. 140C, puritatea și frumuseţea locului, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44m, în Grota Piticilor și în Sala de Bal, săpate manual, fără utilaje.

În mină de sare de la Cacica poți vizita :

  • Muzeul sării 
  • Capela romano-catolică Sf. Varvara – aflată la capătul scărilor cu 192 de trepte, la 29 metri adâncime
  • Capela ortodoxă – aflată la adâncimea de 35 metri adâncime
  • Lacul Sărat – este o amenajare artificială săpată manual de mineri la o adâncime de 42 metri. Dimensiunile lacului sunt de 10×6 metri
  • Sala de dans denumită și „Sala Ing. Agripa Popescu” (după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului) – aflată la adâncimea de 45 metri, are dimensiuni relativ mari:24x12x6 metri, iar la capete are 3 balcoane săpate în sare. Aici se organizau baluri, întâlniri festive.
  • Grota piticilor

De la salina am cumpărat sare de baie și sare iodată Cacica ,iar de la tarabele de lângă salină câteva cadouri și amintiri.

Dacă ajungeți în comun Cacica din Suceava vă recomand sa vizitați Salina din Cacica ,unde puteți lua o gura de aerosoli salini ,o adevărată porție de sănătate !

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *